Természetes és ásványi építőanyagok

homok

Az Ytong pórusbeton, a Silka mészhomoktégla és a Multipor ásványi hőszigetelő lapok alapvetően homokból, mészből és vízből állnak, melyek 100%-ig természetes alkotóelemek, ezért szinte kiapadhatatlanul a rendkelezésre állnak, továbbá ezek a falazóelemek teljes életciklusuk során sem jelentenek veszélyt az ökológiai egyensúlyra. Annak ellenére, hogy az alapanyagok ilyen nagymértékben rendelkezésre állnak, a Xella Magyarország Kft. figyel arra, hogy gazdaságosan használja fel a Föld természeti forrásait. Ytong falazóelem esetén ez azt jelenti, hogy 1 m3 kitermelt ásványi alapanyagból 4-5 m3-nyi készterméket állíthatunk elő.

Az Ytong klasszikus falazóelemnek számít és ma már a pórusbeton szinonima kifejezéseként szerepel. Kiváló hőszigetelő képességével - egy rétegben - egyedülálló a hazai falazóelem piacon. Emellett a CO2 kibocsájtás csökkentés, az egészséges lakóklíma és a hosszú távú fenntarthatóság éllovas építőanyaga. Falazóelemeinket több mint 80 éve állítjunk elő világszerte ipari mennyiségben, úgy, hogy a minőségét és kiváló tulajdonságait folyamatosan javítottuk, mely fejlesztési folyamat a mai napig nem ért véget.
Az Ytong különleges anyagszerkezetéből adódóan természetes alapanyagú (mész, homok, víz és cement), kiváló hőszigetelő képességű, optimális nyomószilárdságú, A1-es tűzvédelmi osztályba sorolt, nem éghető falazó anyag. A „fehér tégla” természeténél fogva kiváló hőszigetelő, mert millió apró pórusba zárt levegőt tartalmaz, így nem igényel kiegészítő hőszigetelést sem. Az alacsony előállítási energia-szükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. 

Az Ytong falazóelemek alkalmazásánál nem szabadulnak fel mérgező, illetve gáznemű anyagok, a termék teljes mértékben újrahasznosítható.


A Silka mészhomoktégla olyan nagyszilárdságú tradicionális építőanyag, amely mész, homok és víz összekeverésével, nyomás alatti formázásával, majd ezt követően gőzszilárdítással készül. A1-es tűzvédelmi osztályba sorolt, nem éghető építőanyag.
A Silka falazóelemekkel karcsú akusztikai falszerkezeteket alakíthatunk ki, magas falazati teherbírás mellett. Otthonunk komfortérzetének egyik fontos eleme a keletkező zajok kellő mértékű csillapítása.  A Silka elemek nagy felülettömege épületakusztikai szempontból rendkívül kedvező. A nagy tömegű elemek vízfelvétele csekély. Ezért a kisméretű tégla és a burkolóelemek is fagyállóak, így tartósan időjárásálló homlokzatok kialakítására is alkalmasak. A természetes alapanyagok, az alacsony előállítási energiaszükséglet, a kikerülő melléktermékek nélküli gyártás és felhasználás, szintén a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. Tisztán ásványi eredetű anyagszerkezetéből adódóan rendkívül hosszú élettartalmú építőanyag.

A Xella Magyarország Kft. a Multipor ásványi hőszigetelő lapok által egy olyan új alternatívát nyújt az építőipari szereplők részére, mely ásványi kristályszerkezetű, nem tartalmaz szálas összetevőket, ökologikus, és A1-es tűzvédelmi osztályba sorolt, nem éghető hőszigetelő anyag.
A hőszigetelő lap kiváló hőszigetelése mellett az ásványi építőanyagok jó páraáteresztő képességével bír, így gondoskodik a természetes, a hőmérséklet és a páratartalom szempontjából kiegyensúlyozott beltéri klímáról. A Multipor lap ellenáll a hőszigeteléseket megtámadó kártevőknek, a külső homlokzati hőszigetelést a madarak nem csipkedik ki, a bogarak és rágcsálók nem költöznek bele.