Hírek

A Környezetbarát termék = Ytong, Silka, Multipor

A Xella Magyaroszág Kft termékei (Ytong, Silka, Multipor) továbbra is megfelenek Környezetbarát védjegy kritériumainak.

 

Felelősségteljes vállalati vezetés nélkül nem lehet gazdasági sikereket elérni. A Xella Magyarország Kft. részére a fenntarthatóság nem egy ma használatos divatos kifejezés, vagy csak szükségszerű teher. Az elmúlt évek fejlesztési fókusza alapvetően a termékek hőszigetelő képességének további javítására irányult - különös tekintettel az Ytong falazóelemekre - hogy minél könnyebb legyen energiahatékony épületeket megvalósítani.

 

Az Európai Közösség a 880/92 ECC rendelettel hozta létre a közösségi környezeti címke rendszert. A rendeletet és a hozzá kapcsolódó joganyagot, valamennyi tagállam változtatás nélkül beépítette a saját jogrendjébe, ennek megfelelően az ökocímke rendszert minden tagállam kötelezően működteti. A Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. feladata a magyar Környezetbarát Termék védjegy és az európai ökocímke rendszer hazai működtetése.

 

A Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. (szakmai felügyelete a Vidékfejlesztési Minisztérium) által támasztott tanúsítási feltételrendszerének néhány pontja:
 

 • Műszaki követelmények, alapanyagok meghatározott aránya, limitek
 • Környezetvédelmi követelmények, előállítási primerenergia limit (2500MJ/m3)
 • Épületüzemeltetési energia megtakarítás, referenciaépületen bemutatva min. 15% megtakarítás
 • Légszennyezés a helyi limit maximum 75%-a lehet
 • Szennyvízkezelés, a szennyezőanyag tartalom a helyi előírás maximum 75%-a lehet
 • Hulladékkezelés, gyártási során keletkező hulladékiszap, megszilárdult angyat újrahasznosítása
 • Radiológia mely szerint a termékre vonatkozóan nem haladhatja meg a ”Földkéreg világátlag” értékeit

 

A Xella Magyarország Kft. Ytong Silka és Mulitpor termékei mind megfelelnek a vonatkozó minőségtanúsító feltételrendszernek és egyetlen falazóelem gyártóként joggal viselhetik a magyar „Környezetbarát Termék” védjegyet.

 

Környezetvédelmi szempontból fontos termékjellemzők:
 

 • Természetes alapanyagok: A termékek gyártásához felhasznált alapanyag a természetben található nagytisztaságú kvarchomok. Kötőanyaga az évszázadok óta használatos vakolóanyagokban is alkalmazott mész és cement.
 • Energiatakarékos termék előállítás: A gyártás során nincs égetési folyamat. Mindössze a 190 C°-os gőzérleléssel biztosítjiuk a termékek megfelelő szilárdulását. Ennek következtében égéstermékek nem terhelik a környezetet, szemben az égetési folyamatot igénylő égetett kerámia termékekkel.
 • Takarékos anyagfelhasználás, hulladékszegény gyártás:A gyártástechnológia zárt, és gyakorlatilag hulladékmentesnek tekinthető. A technológiai folyamat bizonyos pontjain keletkező félkész és késztermék hulladékok, a csurgalék - és kondenzvizek újrafelhasználásra kerülnek.
 • Takarékos anyagfelhasználás, hulladékszegény kivitelezés:A homogén anyagszerkezetükből adódóan könnyen és pontosan megmunkálható, méretre vágható, ezáltal az építés során keletkező hulladék mennyisége minimális.
 • Kiváló hőszigetelő képesség:Az Ytong tégla kimagaslóan jó hőszigetelő képessége miatt az elkészült épületek üzemeltetési költsége igen alacsony, télen és nyáron is minimális energiafelhasználással biztosítható a kellemes lakóklíma. A kevesebb fűtőanyag kevesebb égésterméket jelent, így kevesebb terhelés éri a környezetet.
 • Megtakarítható kiegészítő hőszigetelés: Kiemelkedő hőszigetelő képessége még a szigorodó energetikai előírások ellenére is lehetővé teszi az egyrétegű falszerkezetek építését így megtakarítható a kiegészítő hőszigetelés.
 • Épületbontás során nem keletkezik veszélyes hulladék, az elbontott termék újrahasznosítható