Hírek

Egy „régi-új” gyöngyszem Budapesten

Az Egyesült Államok Nagykövetségének épülete bekerült az amerikai Külügyminisztérium által jelentős kulturális épületeket magába foglaló jegyzékébe.

 

 

Az épületet 2013-2014-ben újították fel. A felújítások során fontos szempont volt, hogy a díszes homlokzatot eredeti állapotában megőrizzék, így a külső falazatokra Multipor belső oldali hőszigetelés került.

 

„Budapest V. kerületében, a Szabadság tér szívében található az Egyesült Államok Nagykövetségének épülete. Az épület 1935 óta ad otthon az Egyesült Államok kormányának, és több mint 80 éve a szabadság és demokrácia szimbóluma, ahogy volt az a II. Világháború és Közép Európa szovjet megszállása alatt is. A Szabadság tér 12. szám alatt található szecessziós épületet 1899-ben két magyar építész, Kármán Aladár és Ullman Gyula tervezte. A magyar kormány műemléki épületté nyilvánította és az a Magyar Emlékmű Bizottság védelme alá került.

A II. Világháború alatt a Nagykövetség épülete svájci zászló alatt működött. A háború idején Carl Lutz volt a semleges Svájc hivatalok képviselője, aki 1942-1945 között ebben az épületben tevékenykedett.  Konzulátusa alatt 62 000 magyar zsidót segített megmenteni a náci deportálástól. Továbbá segédkezett a híres svéd diplomata, Raoul Wallenberg zsidók megmentésére irányuló erőfeszítéseiben is. Ezen tetteiért 1965-ben a Jad Vasem kitüntetésben részesítette és a világ Igazai tagjává fogadta.

 

A II. Világháborút követően, 1945-ben az Egyesült Államok és Magyarország között ismét helyre állt a diplomáciai kapcsolat. A Nagykövetség visszakapta a Szabadság téren álló épületet, melyet 1946. október 15-én meg is vásárolt. Magyarország szovjet megszállása alatt a Nagykövetség épületének egyik híres lakója volt a Magyar Katolikus Egyház vezetője Mindszenty József bíboros. A bíboros nyíltan szembeszállta a fasizmus és a kommunizmus eszméivel és nyíltan kiállta a vallásszabadság mellett.  Nyolc év börtönben töltött év után, 1956-ban a forradalom alatt kiszabadult és politikai menedékjogot kapott a Nagykövetségen, ahol 15 évet élt. Az Egyesült Államok Kormánya támogatásával a bíboros egyességet kötött a Magyar Kormánnyal, így elhagyhatta az követség épületét, majd 1971. szeptember 8-án az országot is.”

 

forrás: https://overseasbuildings.state.gov/register