Kivitelezés

Mi a parapetvasalás és milyen esetekben javasolt megoldás?

A parapetvasalás az ablaknyílás alatti parapetfal utolsó egész sora alatt minimum 80-80 cm túlnyúllásal mart horonyban elhelyezett habarcsba ágyazott betonacél, melyet a teherhordó falakban elhelyezett nyílások esetében kell alkalmazni. A parapetvasalás alkalmazásával elkerülhető a falszakaszok eltérő terheléséből adódó nyíró repedések kialakulása.

Milyen áthidalási megoldást célszerű választani a falnyílások kialakításához?

Az Ytong egy teljes körű rendszert kínál, mely tartalmazza mind a teherhordó falakban, mind a válaszfalakban elhelyezhető nyílásáthidalókat. A teherhordó falakban a Pmá, Ptá és Pu elemekkel lehet megoldani a nyílásáthidalásokat, a nem teherhordó falakban és a válaszfalakban pedig a Peá áthidalók alkalmazhatóak.

Milyen javasolt megoldások vannak vasbeton koszorúk, gerendák hőhídmentes kialakítására?

Vasbeton koszorúk hőhídmentes kialakítására szolgálnak a Pke (koszorúelem) elemek alkalmazása, melyek a hőszigetelési tulajdonságaikon kívül homogén falfelület kialakítását is lehetővé teszi.  Vasbeton gerendák kialakíthatóak a Pu elemek használatával. Alkalmazásukkal homogén felület képezhető, azonban a hőhídmentesség érdekében a vasbeton gerenda külső oldalán hőszigetelést kell a Pu elembe elhelyezni.

Milyen okokra vezethetőek vissza a válaszfalakon megjelenő hajszálrepedések kialakulása?

A hajszálrepedések kialakulása jellemzően az épületek mozgására (épület alatti talaj konszolidációja), vagy a helytelen felületképzési mód alkalmazására vezethetőek vissza. Az épületek mozgása, utólagos süllyedése során a falazatokban feszültségek ébrednek, amely feszültségeket a falazatokon kialakított felületképzés (vakolat) nem tudja elviselni, ezért hajszálrepedés képződik. Ez a repedés nem minden esetben jelenti a falazat repedését is, erről bontással lehet meggyőződni. Az épület alatti talaj konszolidációjának lezajlása után ezek a jellegű hajszálrepedések keletkezése megszűnik, azok általában festési módszerekkel kijavíthatóak.
A helytelen felületképzés (pl. vakolás helyett csak glettelés) kivitelezésének javítása bonyolultabb, jellemzően csak a technológia teljes javításával, újra elkészítésével orvosolhatóak.