Silka

silka

A mészhomoktégla egy olyan nagyszilárdságú építőelem, amely mész, homok és víz összekeverésével, nyomás alatti formázásával majd az Ytong-hoz hasonlóan gőzszilárdítással készül. Az alapanyagok szabályos megfelelőségi vizsgálatot követően kerülnek felhasználásra.   Már i.e. I. században Vitruvius római építész megírta az autoklávolás nélküli mészhomok falazóelem összetételét. (Fejtett homokból három részt kell venni és egy rész meszet.) Az 1700-as évektől kezdve tömegesen a németalföldi területeken építkeztek mészhomoktéglából és még ma is a lakóházak 80%-a ebből az anyagból készül.   Napjainkban is kedvelt falazóelem, mert terméktulajdonságaiból adódóan környezetbarát, az elemekből készült épületek biztonságosak és értékállóak. Magyarországon a század elején ismert építőanyag volt - például ebből épültek Kispesten a Wekerle-telep házai 1909-től - de a második világháború után, az iparosított építés korszakában itthon feledésbe merült.

Mi a mészhomoktégla?A mész, a homok és a víz olyan alapanyagok, amelyek mindenfelé előfordulnak a természetben, és semmilyen kémiai, vagy mérgező anyagokat nem tartalmaznak. A mészhomoktégla környezetbarát.
A gyártás során minimális energia kerül felhasználásra, nincs mérgezőanyag-kibocsátás, és káros hulladékok sem keletkeznek. A kimerült bányákat biotópként, illetve szabadidős célokra hasznosítják.

Környezetvédelem

 

A természetes alapanyagok, az alacsony előállítási energia-szükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. Az anyagszerkezete tisztán ásványi eredetű, melynek köszönhetően rendkívül hosszú élettartalmú építőanyag.
A Silka falazóelemekre megfelelnek a vonatkozó környezetvédelmi követelményrendszernek, melyet független tanúsító szervezet a „örnyezetbarát védjegy használatának jogosultságával is igazol.