Ytong

Ytong

A világ első márkázott építőanyaga - YXHULT Angherdede Lättbetong = szárított pórusbeton Yxhultból elnevezésből származó Ytong márkanév - ötvözte a fa kiváló hőszigetelő-képességét és könnyű megmunkálhatóságát, a magas nyomószilárdsággal, a tartóssággal, valamint a rendkívül jó tűzálló képességgel. 1929-ben kezdte Karl August Carlen vállalkozó Dr. Axel Erikson építész szabadalma alapján a pórusbeton gyártását Yxhult nevű svéd városkában. Manapság több millió köbméter pórusbetont állítanak elő évente. Európában az Ytong tégla az egyike a legismertebb építőanyagoknak.
Az Ytong 80 év alatt az építőanyag egyik legsikeresebb márkaneve lett. Az építőelemek a kiváló hőszigetelő tulajdonságon túl optimális nyomószilárdsággal rendelkeznek. Az Ytong ma már nem csak falazóelem, hanem komplett, magas minőségű építési rendszer.


Mi a pórusbeton?

 

Fő alkotóelemei a homok, mész, cement, víz valamint pórusképző adalékszer. Ezen alapanyagok megfelelő arányú keverékéből jön létre az Ytong pórusbeton. Az elemekben megtalálható milliónyi légbuborék biztosítja a kimagasló hőszigetelő tulajdonságot, az autoklávolás során keletkező Tobermorit kristályok pedig a megfeleő nyomósziárdságot. 


Takarékos nyersanyag-felhasználás  

Az alapanyagok felhasználása során arra is ügyelünk, hogy minél kevesebb alapanyagból minél több készterméket hozzunk létre. Egy m3 P2-0,5 termékhez kb. 500 kg alapanyagot használunk fel. Az összehasonlítás még érdekesebb, ha az arányokat úgy nézzük, hogy 1 m3 alapanyagból kb. 5 m3 Ytong tégla készíthető!

Környezetvédelem   


 

A természetes alapanyagok, az alacsony előállítási energia-szükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és hulladékmentes felhasználás mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. Az Ytong tégla alkalmazásánál nem szabadulnak fel mérgező gázok. Az anyag stabil kristályszerkezetének alapja a kalcium-hidroszilikát, az ásványi Tobermorit, mely önmagában hordozza az építőanyag korlátlan élettartalmát.   Ezen alapanyagok, gyártástechnológiai illetve felhasználási tulajdonságoknak köszönhetően az Ytong építési rendszer megfelel a vonatkozó minőségtanúsító feltételrendszernek, és viselhetik a magyar „Környezetbarát Termék” védjegyet.