Ytong agyagtulajdonságai

Milyen anyagokból készül az Ytong falazóelem?

A fő alkotóanyagok - homok, mész, cement, víz – legnagyobb részben természetes alapanyagok. Ezek alkotják a földfelszín túlnyomó részét, így nagy mennyiségben rendelkezésre állnak. Rendkívül kis mennyiségű alumínium paszta kerül még hozzáadásra, amely a mésszel reakcióba lépve légbuborékok képződését indítja el, mely pórusok adják az Ytong hőszigetelő képességét.

Mennyire időjárás álló az Ytong, meddig lehet az elkészült Ytong falazatot vakolatlanul hagyni?

Az YTONG falazó elem stabil ásványi szerkezetű építőanyag, mely biztosítja, az építkezés időtartama alatt is kellő időjárás állóságot, megvédve ezzel az építkezés során keletkező károsodásoktól. A hőszigetelő falazó elemek vízfelvevő képességük miatt nem fagyállóak. Természetesen - összhangban az idevonatkozó előírásokkal - törekedni kell építés során a falazatba jutó felesleges nedvesség távoltartásáról. A falazatok elvárt mechanikai és fizikai tulajdonságainak hosszú távú megtartása érdekében azokat homlokzati bevonatrendszerrel (pl. vakolat, szerelt burkolat) el kell látni.

Okozhatnak-e károsodást az Ytong felületeken a különböző időjárási hatások?

A leginkább veszélyes időjárási hatás az eső lehet, mely a falazatba beszívódva annak hőszigetelő hatását jelentősen csökkentheti, ezzel egyidőben - mint minden építőanyag - térfogata és nyomószilárdsága kis mértékben ugyan, de változhat. Ezek nem jelentik közvetlenül az építőanyag károsodását, de az ilyen jellegű változások nem kívánatosak. A tapasztalat azt mutatja, hogy csak víznyomás hatására tud az építőanyag szerkezete olyan mértékben telítődni, hogy abban a fagy károsodást okozzon.

Kársodhat-e az Ytong falazat túlzott mértékű nedvesség hatására (pl. csőtörés)?

Ytong pórusbeton falazóelemek alkalmazása esetében is mint minden más falazó elem esetén a falazatot védeni kell a tartós nedvességhatásoktól. Ha a védelem ellenére a falazatot túlzott nedvesség éri (pl.: csőtörés) annak hatására az anyagjellemzők (pl. hőszigetelés) megváltozhatnak, de a nedvesség megszűnésével a falazat kiszárad, ezáltal visszanyeri eredeti tulajdonságait. Az ilyen jellegű nedvesség hatások kiváltó okait minél előbb meg kell szüntetni!

Milyen akusztikai tulajdonságúak az Ytong falazatok?

Azonos felületre vonatkoztatott tömegű szerkezetek esetén a pórusbeton falak 2- 4 dB- lel magasabb akusztikai teljesítményt nyújtanak, így elmondható, hogy az Ytong falazatok a zajterheléssel szemben kedvezően viselkednek.

Milyen nyomószilárdságúak azYtong falazóelemek?

Az Ytong falazóelemek nyomószilárdsága alapvetően 2 csoportba sorolható. Az "erősebbik" termék az Ytong Forte. Ennek nyomószilárdsági középértéke 4,7 N/mm2. Többszintes lakóépületek alsó szintjének építéséhez javasolt. A "normál" termék az Ytong Classic. Nyomószilárdsági középértéke 3,0 N/mm2, amely egy átlagos elrendezésű és 1-2 szintszámú épület építéséhez bőven elegendő. A nyomószilárdsági értékek betartására a gyártás során különös figyelmet fordítanak, az eltérés, csak pozitív irányba történhet. Mindemellett el kell mondani, hogy egy épület falainak teherbírása nem feltétlenül csak a nyomószilárdságtól függ, a falak elrendezése, magassága és a bennük kialakított nyílások mérete nagyon meghatározó. A teherhordó falak kialakítását szaktervezővel kell elkészíttetni.

Milyen páradiffúziós tulajdonsággal rendelkeznek az Ytong falazatok ("lélegző")?

Az Ytong falazatok jó páraáteresztő képességgel rendelkeznek, ami elősegíti a pára falszerkezetben történő természetes áramlását, vagyis nem képez páratechnikai gátat. Ez a tulajdonság kedvezően hat a belső térre, azaz a lakóklímát élettanilag, páraháztartás szempontjából kedvezően befolyásolja.