Ytong rendszer elemeinek alkalmazásai

Lehet-e válaszfalat építeni Pef 7,5 cm vastag Ytong elemekből?

A Pef előfalazó lapok önálló válaszfal építésére nem alkalmasak karcsúságuk miatt. Válaszfalak építésére a Pve névvel jelölt termékek alkalmasak 10 cm-es vastagságtól.

Lehet-e a falazóelemeket az oldalukra fordítva beépíteni?

Az Ytong pórusbeton falazóelemek, amennyiben szükésges oldalukra fordíva is beépíthetőek. Ebben az esetben nútféderes elemek alkalmazásakor az elemeket simára kell vágni és a keletkező függőleges fugákat minden esetben habarcsoni kell.

Alkalmazható-e csemperagasztó falazóhabarcs helyett?

Ytong elemek falzásánál elsősorban Ytong hőszigetelő valamint vékonyágyazó falazóhabarcs alkalmazandó. Más falazóhabarcsok alkalmazása esetén meg kell bizonyosodni az adott habarcs gyártójánál hogy azok használata milyen falazóelemekhez ajánlott. A csemperagasztó nem falazóhabarcs, ezért és a vonatkozó tesztek, vizsgálatok hiánya miatt azok alkalmazása Ytong falazatokhoz nem javasolt.

Falazási szempontból mi a különbség a sima és a nútféderes elemek között?

Sima falazóelemek estében az álló fugákat minden esetben ki kell tölteni habarccsal, míg a nútféderes elemeknél a függőleges habarcsolás helyett a nútféderes illesztéssel kapcsolódnak egymáshoz a falazóelemek. Ez a kialakítás gyors munkavégzést tesz lehetővé és csökkenti a felhasznált habarcs mennyiséget. Vékonyágyazó habarcs alkalmazása esetén csak a nútféderes elemek, míg hagyományos habarcs használata esetén mindkét falazóelem típus alkalmazható.

Beépíthetőek-e a sérült falazóelemek?

Minimális sérülés esetén (pl.: élcsorbulás) az elemek beépíthetőek. Nagyobb sérülés esetén a sérüt rész célszerű levágni az elemről és az így kaptt sima elemet lehet beépíteni.