Ytong vakolatok, kiegészitő hőszigetelések

Mivel vakolhatom le az Ytong falat külső illetve belső oldalon?

Az Ytong falazatok vakolására elsősorban az előkevert, ellenőrzött minőségű, könnyű vakolatok ajánlottak. Ezek az anyagok jól illeszkednek az Ytong fizikai tulajdonságaihoz, azonban ezek mellett alkalmazhatóak még a vékonyvakolatok is. Különösen fontos kiemelni, hogy akár könnyűvakolatról, akár vékonyvakolatról legyen szó, minden esetben fontos a termék gyártója által meghatározott felhasználási előírásainak maradéktalan betartása!

Lehet-e Ytong falazatra közvetlenül tapétázni illetve burkolni?

Amennyiben közvetlenül szeretnénk a falazatra burkolatot elhelyezni, a falazatot minden esetben a burkolásnak megfelelően elő kell készíteni. A felületet síkra kell igazítani és portalanítani. Ezután lehet közvetlenül tapétázni üvegszövet erősítésű tapétával vagy hidegburkolatot elkészíteni. A gipszkarton lapokkal készített szárazvakolat esetében is a fent leírtak szerint kell eljárni.

Kell-e vakolaterősítő hálót használni az Ytong falazatok vakolásához?

Az Ytong pórusbeton falazatok esetében mint más falazott szerkezeteknél is célszerű vakolaterősítő hálót elhelyezni a kritikus helyeken, főként ott ahol a terheléskülönbségből illetve hőhatásból eredő eltérő mozgású szerkezetek találkoznak. Ilyen kritikus helyek többek közt: fedetlen vasbeton szerkezetek környezete, válaszfal-mennyezet csatlakozás, főfal-válaszfal csatlakozás, épületgépészeti hornyok, ablak sarkok stb.  Valamint vékony vakolatok esetén a vakolaterősítő háló teljes felületen történő alkalmazása szükséges, hiszen a vékony vakolat rétegek húzó hajlító szilárdsága ily módon növelhető.

Felületképzésként készíthető-e csak glettelés vakolás helyett?

Falazott szerkezetek esetében a vékony glettelés nem minősül vakolásnak. Így nagyon vékony és sérülékeny réteg képződik, amely a legminimálisabb épületmozgások hatására is érzékenyen reagál. Falazott szerkezetek esetében amennyiben a felületre nem kerül valamilyen burkolat abban az esetben a minimum 4-6 mm vastagságú gipszes vékony vakolatok vagy az ennél vastagabb normál vakolatok alkalmazása szükséges.

Milyen utólagos hőszigetelést lehet tenni Ytong falra?

Az Ytong falazatok a jelenleg hatályos előírások tekintetében nem igényelnek kiegészítő hőszigetelést, a hőszigetelésre vonatkozó minimum követelményeket a termékek 30 cm falvastagságtól már kielégítik. Azonban, ha fokozott hőszigetelő képességű falakat szeretnénk készíteni, alkalmazható kiegészítő hőszigetelés. Ebben az esetben jó páraáteresztő képességű anyagokat válasszunk, amelyek jellemzően az ásványi alapú hőszigetelő anyagok. Az Ytong Multipor hőszigetelő lapok jól illeszkednek az Ytong falazatok fizikai paramétereihez, és páraáteresztő képességük is kiváló.

Mire kell figyelni a belső oldali vakolatok kivitelezésénél?

A belső vakolatok kivitelezésénél a legfontosabb a falazóanyag ismeretében történő megfelelő anyagválasztás, valamint a gyártói előírások maradéktalan betartása.
Ezek mellett a vakolás „általános” szabályait kell betartani az Ytong falazatok esetében is pl: a felület portalanítása, a falazati fúgák, gépészeti és elektromos hornyok javítása a vakolás előtt, anyagváltásoknál hálóerősítés alkalmazása, stb…